Mam pytanie do znawców bo zastanawiam się nad szamponem... czy szampon sonax (tańszy) nie zmywa wosku ? Bo nie wiem czy dokładać do droższego MEGUIARS czy kupić tańszy sonax...
Mam kierownicę obszytą oryginalnie skórą. Auto ma 6 lat i na kierownicy pojawiły się przetarcia. Czy możecie polecić jakieś środki do konserwacji tej skóry? Chodzi mi o takie coś, co nie będzie się tłuścić i nie będzie powodować, że kierownica zrobi się śliska.
Mam kierownicę obszytą oryginalnie skórą. Auto ma 6 lat i na kierownicy pojawiły się przetarcia. Czy możecie polecić jakieś środki do konserwacji tej skóry?
Jak są przetarcia, to konserwacja już niewiele pomoże - trzeba ją pomalować raz jeszcze :idea:
- to zas nie jest ani cleanerem ani odzywką tylko prodkuten sciernym majacym za zadania usunąc koliste zarysowania i inne drobne ryski.
Cleanery dzielimy na scierne oraz nieścierne.
Tu masz prowdziwe cleanery pod wosk:
Posiadam spory zestaw z Meguiarsa.
Czy kolejność jego użycia byłaby taka?
1. Gold Class Bug and Tar Remover, Hot Rims All Wheel Cleaner.
2. Spłukanie sama woda.
3. Mycie zasadnicze - Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner.
4. Glinkowanie - Smooth Surface Clay Bar + QD
5. Mycie Szampon
6. Polerowanie (SwirlX lub ScratchX 2.0 lu UC zależnie od zniszczenia lakieru).
7. Mycie Szampon
8. Cleaner np.: Dodo Juice Lime prime lite cleaner glaze
9. DC Step 2
10. Wosk Collinite 915
11. NXT Generation Tech Wax 2.0.
Oczywiście dodatkowo opony (Endurance High Gloss), szyby (NXT Gen. Glass Cleaner) i plastiki (Gold Class Trim Detailer + Natural Shine).
Co zmienić w tej kolejności? Może czegoś jest za dużo lub za mało? Czy jest sens dawać dwa woski w takiej kolejności czy może odwrotnie?
Nie myślałem, że tak szybko będę zmuszony do użycia mojego zestawu (fotka 1). Octa odebrana niecałe 2 tyg. temu z salonu. Parkowałem w pracy niedaleko ekipy czyszczącej jakieś zbiorniki. W sobotę samochód umyłem, chcę osuszać ręcznikiem a tu lakier chropowaty, ręcznik się przykleja i zostają włoski. Przejeżdżam palcem a tu drobny jakiś pył, nalot czy coś takiego na całym samochodzie, szyby też. Nie sposób umyć szyby bo cała chropowata. Było już późno zostawiłem tak do rana. Dzisiaj po południ spróbowałem glinką i... na szczęście schodzi. Wyglinkowałem całe auto, potem umyłem ale na więcej nie starczyło czasu. Wygląda to dobrze i kamień mi spadł z serca bo już myślałem, że mnie polerka czeka. Chociaż teraz to się zastanawiam czy dobrze zrobiłem, mogłem zostawić i walczyć o jakieś odszkodowanie. Teraz pasowało by Dodo Juice Lime Prime Lite a potem Meguiars Tech Wax 2.0. I teraz mam pytanie. Daję zdjęcie (fotka 2) po glinkowaniu i umyciu. Kropelkowanie jest to chyba coś fabrycznego wosku zostało. Nie wiem kiedy będę miał czas na resztę zabiegów, pewnie za tydzień w sobotę. Mogę tak jeździć, czy brać urlop i jutro woskować?
DarekCh, str. nr 1 i jest tam dokładnie opisane co i w jakiej kolejnosci
Ten alfabet znam. :wink: Tylko że wtedy nie było mowy o cleanerach. Chodzi mi o to, kiedy go dokładnie użyć przed czy po DC2. Oraz czy Collinite 915 dać najpierw czy NXT Generation Tech Wax 2.0 bo też czytałem różne opinie.
Glinka to super sprawa, teraz lakier jak lustro gładki. Dobrze, że się zawczasu zaopatrzyłem i poczytałem ten temat oraz pooglądałem filmiki na youtoobe.
Witajcie,
jeśli już było to przepraszam , czytałem dużo, ale może umknęło.
Będzie nowe auto z salonu "capuccino beż metalik". Zamierzam kupić zestaw do pielęgnacji, mam jednak wątpliwość, czy aby nadgorliwość nie osłabi lakieru, przecież przygotowanie lakieru to nic innego jak jego ścieranie, pewnie dobre środki robią to najdelikatniej jak można, ale jednak.
Plan jest taki:
Mycie wstępne myjką wyskokocisnieniową, mycie zasadnicze szamponem. I co dalej? Zakładam, że nie ma soków z drzew na początku, etc.
Na pewno na koniec będzie twardy wosk, chciałbym pominąć kroki "przygotowanie, polerowanie, odżywianie"
Chce zabezpieczyć się na początku twardym woskiem, aby nic nie przylgnęło do lakieru w przyszłości.
Czy konieczna glinka, politura (czy są takie bez środków sciernych)?
Jeśli już będzie konieczność co delikatniejsze: glinka czy środki do polerowania?
misiul, glinta NIE JEST srodkiem sciernym !! Ona pracuje na lakierze i nie jest dla niego absolutnie konfliktowa (nie ściera lakieru). Glinka ma za zadanie oczyścić lakier z przyspojonych do niego niczystości i tylko tyle. Spokojnie możesz, a nawet MUSISZ stosować go na nowym lakierze, aby utrzymac go w nalezytej kondycji.
Odżywanie lakieru też nie ma nic wspólnego ze ścieraniem jego części.
Powiem ci tak - na fabrycznie nowych samochodach przeprowadza się proces detailingu przygotowujacy auto do odbioru. W tym celu lakier się myje, oczyszcza glinką (na fabrycznie nowym aucie!!), odżywia i zabezpiecza woskiem. Pomija się za to najcześciej etap korekty lakieru (choć czasami nie bo lakier auta stojacego w salonie który "ogladają" kupujacy nie zawsz ejest w nalezytym stanie). Oto fabrycznie nowy samochód przygotowany do odbioru przeze mnie i mojego kolegę: http://www.detailingsamochodowy.pl/index.php?id=5&i=15
skipper.u, mozesz smialo zaczekac do soboty
tylko musisz ponownie dokladnie umyc auto a przed woskied przemyc cleanerem
przy glinkowaniu raczej sciagnoles caly wosk ktory byl,a jak cos zostalo to raczeja sladowe ilosci.
Chłopaki dziś odkopałem z garażu środki do pielęgnacji. W związku z tym mam milion pytań głownie do Big i Maru 123 oraz innych „nienormalnych ;-)”
To co znalazłem :
Szampon Megulars Gold Class - połowa
Megulars Quick Clay z glinką – pół glinki używane pół nówka
Megulars Clear Coat Body Scrub Paint Cleaner – na dnie
Megulars Deep Crystal System Polish STEP 2 – prawie cała butla
Megulars NXT Generation TechWax – prawie cała butla
3 krązki Megulars do nakładania oraz jedną mikrofibre i rękawice Megulars do mycia
Rozumiem, że kolejność jaka wypisałem jest kolejnością jaka należy użyć tak ? .
Jakieś uwagi co do stosowania powyższych ?
Już wiem że wosk nałożyć cienką warstwę i sprawdzić paluchem czy się ciągnie czy schodzi. Jak schodzi można atakować scierą Wszystkie powyższe preparaty tak samo ?
Czego jeszcze mi brakuje ?
Kupić więcej szmatek z mikrofibry czy inne ? Bo nie wiem co czym najlepiej scierać.
Do kokpitu jeszcze muszę kupić polecany przez was Natural Sine.
Jak go nakładacie - psika sie bezpośrednio na deske i czeka jak wyschnie czy na jakąś gąbkę czy szmatkę ?
Przed użyciem należy jakoś specjalnie wymyć powierzchnie gdzie będzie użyty ?
Skórę zawsze jadę środkiem z ASO IMHO o dobry preparat.
A co polecacie na biała materiałowa tapicerkę głównie chodzi mi o słupki boczne mam jakieś bardzo delikatne ślady paluchów na niej. Generalnie w 3-4 miejscach więc nie chce prac całej niepotrzebnie. Chce tylko zmyć te delikatne odciski ale żeby znów się nie okazało ze pojawią się tam białe czyste plamy i trzeba będzie myć całość :-)
Szampon Megulars Gold Class - połowa
Megulars Quick Clay z glinką – pół glinki używane pół nówka
Megulars Clear Coat Body Scrub Paint Cleaner – na dnie
Megulars Deep Crystal System Polish STEP 2 – prawie cała butla
Megulars NXT Generation TechWax – prawie cała butla
Kolejnośc jest jak najbardziej dobra.
Zamieszczone przez neck99
Jakieś uwagi co do stosowania powyższych ?
Zarówno Body Scrub jak i Step 2 nalezy bardzo mocno wcierać w lakier aż do prawie całkowitego ich zniknięcia i odrazu polerować.
Czego jeszcze mi brakuje ?
Kosmetyków do kół, wnętrza i szyb
Kupić więcej szmatek z mikrofibry czy inne ? Bo nie wiem co czym najlepiej scierać.
Zdecydowanie wiecej mikrofibr !! Kazdy kosmetyk powinno sie plerowac osobną czystą mikrofibrą. Także 1 szt. do wycierania po glince, 1 szt. do polerowania po body scrub, 1 szt. do polerowania po Step 2 , 1 sz. do polerowania wosku. Razem: 4 szt. mikrofibr.
Jak go nakładacie - psika sie bezpośrednio na deske i czeka jak wyschnie czy na jakąś gąbkę czy szmatkę ?
Psikasz na, najlepiej, biały, apliktowor i nim przecierasz elementy plastikowe.
Przed użyciem należy jakoś specjalnie wymyć powierzchnie gdzie będzie użyty ?
Jesli pwioerzchnia jest brudna i dawno nie była czyszczona, to nalejpierw nalezy użyć cleanera do plastików aby oczyścić powierzchnię.
A co polecacie na biała materiałowa tapicerkę głównie chodzi mi o słupki boczne mam jakieś bardzo delikatne ślady paluchów na niej
Ja polecam to co stosuję i jestem zadowolony, czyli to: http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=396
aby nie było różnicy na czyszczonej powierzchni w stosunkudo pozostałej cześci elementu najlepiej psiknij delikatnie na czystą mikrofibrę i delikatnie przetrzyj tak zwilzoną mikrofibrą miejsce z plamą.
Zarówno Body Scrub jak i Step 2 nalezy bardzo mocno wcierać w lakier aż do prawie całkowitego ich zniknięcia i odrazu polerować.
Czyli nakładam cięka warstwe i od razu bez czekania poleruje tak ?
nakładać najlepiej na cay element np cała maska całe drzwi czy zrobic sobie to na 2/3 cześci
Zamieszczone przez Big
Psikasz na, najlepiej, biały, apliktowor i nim przecierasz elementy plastikowe.
jaki aplikator ? poleć to od razu kupie z reszta gratów
Zamieszczone przez Big
Jesli pwioerzchnia jest brudna i dawno nie była czyszczona, to nalejpierw nalezy użyć cleanera do plastików aby oczyścić powierzchnię.
poleć to od razu kupie z reszta gratów kupie do niego tez jakis aplikator ?
przepraszam za temat nie w tej kategorii, ale postaram się odkupić winy 8)
gdyby ktoś miał ochotę na jakiś inny kosmetyk nie tylko Meguiar's zapraszam.
ok , w końcu zamówiłem ... trochę dołożyłem ale mam nadzieję że będę zadowolony, zestaw który wybrałem:
1. MEGUIARS NXT CAR WASH Idealny nie zmywa wosku !
2. BILT HAMBER AUTO CLAY 200g - REWELACYJNA GLINKA
3. MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND
4. MEGUIARS PASTE WAX# 16
5. MEGUIARS NATURAL SHINE PROTECTANT Kokpit jak nowy!
Do tego aplikator meguiars, oraz tri color , 1 mikrofibra 60x50, 2 x 35x35, 1 x 17x35
Do szyb, felg już se odpuściłem jak narazie... zresztą alusów nie mam . Cały zestawik z wysyłką wyszedł mnie 290 zł, zobaczymy jak przyjdzie... utwierdźcie mnie w przekonaniu że dobrze zrobiłem ... najbardziej zastanawiam się czy MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND poradzi sobie z drobnymi ryskami kolistymi powstałymi z użytkowania...
I tak na koniec proszę o jakieś linki albo krótki instruktarz jak to wszystko nakładać bo jak narazie z tego co czytałem mam wiedzę że:
1. Opłuczę dobrze samochód.
2. Umyję szamponem na dwa wiadra
3. Osuszę ręcznikiem
4. Użyję glinki (woda + glinka) do momentu aż glinka będzie delikatnie się po masce przesówać ? , aha i pytanie czy ten kawałem którego używam do czyszczenia , jak się zabrudzi to myję czy jak ?
5. Po glince używam MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND (jak to nakładać, z tego co widziałem na filmie to najpierw koliście aplikatorem wcieram, od razu dwa razy ? A później od razu poleruję.
6. Nakładam wosk ... tylko właśnie jak ?
Będę wdzięczny za podpowiedzi
Aha i czy przy temperaturze + 5-10 stopni można to wszystko robić czy czekać aż będzie cieplej ? Bo chciałbym w piątek zacząć robotę
aha i pytanie czy ten kawałem którego używam do czyszczenia , jak się zabrudzi to myję czy jak ?
Brudną glinkę raczej wyrzucasz, szkoda rysować powierzchnię :roll:
Zamieszczone przez pawelpap
(jak to nakładać, z tego co widziałem na filmie to najpierw koliście aplikatorem wcieram, od razu dwa razy ? A później od razu poleruję.
Przystępując do oczyszcania karoserii podziel sobie elementy na strefy, pracuj np na 1/4 powierzchni maski i na tym się skup, do momentu pojawienia się efektów.
Zamieszczone przez pawelpap
. tylko właśnie jak ?
Jeśli nakładasz wosk to zrób to jak najcieńszą warstwę, koliście jak wolisz. To są wydaje kosmetyki.
Komentarz